Generasi Z dalam realiti dakwah

Barat mengklasifikasikan generasi berdasarkan peristiwa atau “event” besar yang dilalui generasi tersebut sepanjang mereka membesar. Pengalaman generasi berhadapan dengan peristiwa atau “event” tersebut dianggap menentukan tingkahlaku generasi tersebut. Sebagai contoh Gen Z dianggap sebagai “chameleon generation” kerana tidak suka dengan identiti agama atau bangsa. Ini disebabkan pengalaman mereka memerhatikan generasi persekitaran mereka berhadapan dengan kesan…

Bila nak marah

Saya pernah bawa masuk segenggam cili api ke dalam kelas. Menunjukkannya kepada murid yang mulutnya cukup tidak terkawal. Sesuka hati mengejek dan menggelarkan ayah orang lain cacat. Teruk dia dimarahi saya sehinggakan tidak didengari lagi selepas itu dia mengulangi perbuatan itu. Semalam ada yang bertanya saya, tak bolehkah memarahi anak? Nanti bimbang anak naik kepala….

Pemerintah yang mendidik

Tahu tak? Terdapat segelintir murid tahun 1 yang ada tabiat yang menjijikkan. Segelintir, maksudnya sedikit. Tak semua dan tak ramai. Minoriti. Apa benda tabiatnya tu? Mereka ni suka korek-korek hidung dan kemudian makan tahi hidung tersebut. Ya kawan, ini betul-betul. Memang ada kena mengena dengan yang hidup. Awal -awal masuk sekolah memang ini antara perkara…

Hidup ini ibarat perlawanan futsal – YDP Isma Klang

Klang, 23 September – Yang Di-Pertua Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) cawangan Klang, Ustaz Sulaiman bin Mohd Noor berkata bahawa perlawanan futsal ini sinonim secara analoginya dengan kehidupan kita. “Dalam perlawanan futsal ini kita mempunyai masa yang terhad iaitu selama 14 minit dalam setiap perlawanan. “Tambahan pula, futsal juga mempunyai pengadil dan peraturannya. Sekiranya pemain melanggar…

17 Pasukan Remaja sertai Kejohanan Futsal Piala YDP Klang

Klang, 23 Sep – Kejohanan Futsal Piala YDP Klang anjuran Kelab Remaja Isma (KRIM) Klang telah mendapat penyertaan yang terbanyak sepanjang sejarah penganjurannya iaitu 17 pasukan. Kejohanan ini adalah sempena Karnival Sukan Remaja Muslim (KASRIM) yang berlangsung di Arena Real Sport Center, Telok Gadong di sini. Pasukan-pasukan yang menyertai KASRIM kali ini merupakan pelajar dari…

Hijrah Darwisy; Aku ingin membaca

Kali ini kelihatan mereka bersungguh-sungguh bertekak. Urat-urat dileher mereka menimbul bagai dipam-pam seiring dengan kuat dan bingitnya suara mereka. Merah padam wajah mereka barangkali kerana berusaha keras meneran keluar suara untuk didengar. Bilangan mereka hanya 5 orang anak-anak bertubuh kecil. Lebih kecil dari tubuh Mr. Frodo Banggin dan rakan Hobbitnya dalam kisah Lord Of The…

Siaplah kau esok!

Kebelakangan ini kepala memang sentiasa memikirkan seorang budak di dalam kelas saya di sekolah. Sentiasa ada sahaja aduan dari murid lain terhadapnya. Dan kebiasaannya memang aduan mengenai tingkahlakunya yang kasar dan sering menyakiti rakan-rakannya yang lain. Orang kata ini masalah biasa budak-budak. Di rumah juga kadang-kadang begitu. Abang memukul adik, adik pukul kakak dan macam-macam…

KRIM Klang anjurkan aktiviti riadah sebagai instrumen pembentukan jati diri remaja

Sg. Udang, 16 September – KRIM Klang meneruskan agenda pembentukan jati diri remaja dengan penganjuran ‘Karnival Sukan Remaja Muslim’ (KASRIM) di Dewan Sri Qamaria, Sg. Udang di sini dengan pertandingan badminton perseorangan dan beregu. “Selain baik untuk kesihatan dan kecergasan, aktiviti sukan juga boleh menjadi pemangkin kepada pertautan ukhuwah sesama rakan sebaya.” “Remaja adalah golongan…